Vitser den mest konkrete formen for humor på sms. Sms-vitsene er ofte korte og konsise. Kona: Jeg drar for å ri nå! Mannen: Jeg vet det, hesten har ringt 3 ganger alt. Mange vitser sendes uendret fra en mobil til en annen, og betegnes da som kjedevitser. Slike vitser spres hurtig mellom venner, og er gjerne knyttet til merkedager, høytider eller spesielle hendelser. Da Anette Sagen ble snytt for det første hoppet i Holmenkollen, ble dette betraktet som en gutteklubbavgjørelse. Denne kjedevitsen dukket umiddelbart opp og kastet et forklarende lys over saken:
En kvinnlig hjernecelle kom inn i hodet til en mann og ropte: Hallo? er det noen her? Ingen svarte, før en røst hørtes langt vekk: Hallo, vi er her nede!
Det ligger også mye humor i sms-språket, ikke minst i bruken av forkortelser. Vi forkorter når vi avtaler, diskuterer, flørter. Dette for å spare tid og plass. Da blir ”ikke” til et kjappere ”ik” og på = p. Et sterkt forkortet sms-språk kan skape misforståelser. Av og til ringer vi avsender for å få hjelp til å dekode en melding. Slike situasjoner kan en le godt av etterpå. Også de interne koder som lages innenfor en vennekrets, inngår i humorpotensialet til sms. En sms-avtale kan da fortone seg slik: HG 20?” (Skal vi møtes på kafe Hans og Grete klokken 20?). Slike vennekoder er både morsomme å lage og å motta.
I sms-språket er det også vanlig å kombinere tall, tegn og bokstaver. Den kreative humorleken fremtrer når tall og symboler kombineres, som i party hele natten # - ). Eller vi kombinerer tall og bokstaver. Fjortisene har laget sms-versjonen av sin egen gruppe: 14s. De mest sofistikerte sms-erne utvikler uttalebaserte forkortelser med et tydelig humoristisk tilsnitt. Da blir det trønderske sjø! til 7h! Og e9! = enig!
Smiley (smilefjeset) er det hyppigst brukte humorsymbolet i sms, som bamsesmilet :) eller flørtesmilet ;) Vi inkluderer gjerne en smiley for å forsikre oss om at ironi og sarkasme oppfattes som nettopp dette. Smileyen kompenserer for sms-kommunikasjonen manglende kroppsspråk, og den assisterer oss i våre forsøk på å fremstå som elegante humorister. Både sms-vitser og morsomme koder kan tolkes som tegn på tilhørighet til en vennekrets, et fellesskap, en subkultur. Bruken av tegn, symboler og interne koder i tekstmeldinger skaper varme og positive følelser, som når sms-en avsluttes med en smiley og <3, et hjertetegn. Mange er lei av å motta resirkulerte vitser, og foretrekker derfor den intuitive humoren som springer ut fra helt vanlige sms-er. Eksempelvis kan en ordinær flørtemelding misforstås og ende opp i en morsom historie. For alle er ikke like oppdatert på sms-språkets finesser, koder og symboler. Da blir det naturlig å tolke tegn og bokstaver ut fra ens erfaringsbakgrunn:
Hun: Snart ses vi! <3
Han: Hva mener du med mindre enn 3?
Moral: Sms-flørt med matematikere kan være en krevende øvelse! :)
mandag 3. mai 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar